Snídaňová kaše pětkrát jinak

Obilné kaše jsou tím správným startem úspěšného dne. Zdaleka se však nemusíte omezovat pouze na ty ovesné. Nechte se inspirovat následujícími tipy a vyžeňte nudu z vaší kuchyně!

Královna všech kaší

Ačkoliv je použití jiných surovin vítanou změnou, ke klasické ovesné kaši se vracíme prostě nejraději. V rámci úspory času použijte jemné vločky, které jsou již mírně podrcené, čímž se zkrátí doba varu. Dokonce jim bohatě postačí pouze zalití horkou vodou. Proti stereotypu pak bojujte různými způsoby dochucení – v kaši by neměla chybět semínka (favoritem jsou chia či lněná), čerstvé nebo sušené ovoce, které kaši zároveň dosladí, a také oříšky či ořechová másla. Fantazii se meze nekladou ani v případě koření – skořice, vanilka či špetka citronové kůry může snídani pozvednout na úplně jinou úroveň.

Objevte i další druhy vloček

Pokud vás oves již nebaví, ale zároveň chcete zachovat jednoduchost přípravy ranní kaše, prostě sáhněte po jiném typu vloček. Nebojte se experimentů a vyzkoušejte jahelné, rýžové, quinoové či pohankové nebo jejich mix. Dosáhnete tak nejen chuťové rozmanitosti, ale i obohacení vašeho jídelníčku o další prospěšné látky.

Quinoa, pohanka, jáhly

Příjemnou změnou může být také použití výše uvedených obilovin v jejich původním stavu. Vyžádá si to však o něco více času. Vhodnou dobu vaření najdete uvedenou přímo na obale, chcete-li ale dosáhnout kašovité konzistence, přidejte pár minut navíc. Následně opět dochuťte dle svých preferencí – k pohance se skvěle hodí jablka a mák, quinoa zase perfektně ladí s banánem, datlemi a směsí ořechů.

Popřejte kaši dobrou noc

Hodí se vám ráno každá minuta navíc a na přípravu snídaně prostě nemáte čas? Žádný problém! Můžete použít kaše instantní nebo na to jít ještě chytřeji. Vločky smíchejte s chia semínky, sušeným ovocem a oříšky, vsypte do uzavíratelné sklenice, doplňte tekutinou (vodou či rostlinným mlékem) a doslaďte podle chuti. Vše promíchejte a uložte přes noc do lednice. Vločky nasáknou tekutinu a chutě se lahodně promísí. Ráno již skleničku pouze otevřete a pustíte se do jejího obsahu nebo ji sbalíte s sebou na cestu do práce či školy.

Kaše zdRAWě

Pokud se řadíte mezi milovníky syrové stravy nebo jednoduše toužíte po změně, vyzkoušejte také kaši v raw variantě. Tu můžete vykouzlit například z namočených kešu oříšků a datlí, které spolu s vodou a chia semínky rozmixujete ve výkonném mixéru. Jako základ může posloužit i přes noc namočená pohanka nebo třeba avokádo s banánem či kombinace čerstvého ovoce a vloček.

Ovesná kaše

Jak udělat z kaše supervýživnou bombu?

  • přidejte rostlinný protein
  • nešetřete na semínkách – chia, konopné i mák
  • zapojte osvědčené superpotraviny – goji, kakaové boby, maca prášek
  • dodejte extra vlákninu – otruby, psyllium
  • jezte v klidu (psychika nás ovlivňuje více, než si dovedeme představit)
  • hezky si kaši nazdobte (jíme i očima)